Online brillen bestellen – wat krijg je op je hoofd?

Een bril is vrij bepalend voor je voorkomen. Deze zit immers in je gezicht. Sterker: over je ogen waar mensen het eerste naar kijken. Waarom kopen we onszelf gek aan kleren en schoenen, maar doen we vaak jaren met dezelfde bril? Omdat een bril tering duur is? Dat was vroeger, nu heb je brilknallers. Omdat het gedoe is een goeie te vinden? Misschien. Omdat de meeste brillen ons niet staan? Kan ook. Hoe dan ook, het brillenmerk Ace&Tate schonk de mensheid een bril voor 98 euro, exclusief oogmeting, zodat je je niet zo schuldig hoeft te voelen als je de bril eigenlijk aarslelijk vindt. 

Jessica Day gif

Een bril uitzoeken is een van de moeilijkste queesten die je om de zoveel jaar kwelt. Op een goed moment moet je toegeven dat je geen klap meer ziet en dat je eens een keer een knoop moet doorhakken. Of, schaamteloos ijdel moet je bekennen dat je de bril die je destijds geïnspireerd op Liz Lemon hebt gekocht eigenlijk wilt vervangen voor een montuurtje à la Jessica Day. Persoonlijk vind ik een bezoekje aan een uilenbrilopticien nooit een feest. Vriendelijke mensen komen eindeloos met nieuwe brillen op de proppen en net als met parfum weet je op een gegeven moment niet meer wat je van de monturen vindt. Dan laat je in blinde paniek een foto maken, zeg je erop terug te komen en snel je de winkel uit. Daarom betreed ik opticiens ook altijd graag vlak voor sluitingstijd. Rond de tijd dat er spijkers met koppen moeten worden geslagen, kun je het gooien op tijdsdruk en op een normale manier de winkel verlaten. Waarom is het zo moeilijk een bril uit te zoeken? Je hoofd moet bij de bril passen, maar is vaak te groot of te klein en dat ziet er oenig uit (ahum op links). Verhoudingen zijn alles als het gaat om een goede bril uitzoeken. Als je echt een goede bril koopt, ben je vaak talloze barkies kwijt voor glazen en montuur. Zonnebrillen heb je al voor een tientje en ik heb dan ook een Imelda Marcos-achtige collectie in huis. Sommigen kocht ik tien jaar geleden, anderen zijn afdankertjes van familieleden (ik ‘kreeg’ (lees: confisqueerde) de Ray Ban pilotenbril original van mijn vader), in twee investeerde ik daadwerkelijk.

Online
Omdat ik mijn bril te klein vond geworden voor mijn hoofd, glipte ik al maanden rond sluitingstijd opticiens in. Ik zag een jaloersmooie Chanel voor veels te duur en een prachtig uniek montuur bij het sjieke de Nesoptiek ,waar ik was op aanraden van Labster Amanda. Om de Chanelbril heb ik een tijdje heen gedarteld, maar die prijs, die prijs. Op de een of andere manier versteen ik altijd op het moment dat ik daadwerkelijk mijn portemonnee moet trekken voor een bril. Het is die chronische angst van consumenten dat het gras groener is bij de opticien om de hoek. Omdat ik altijd lichtelijk jaloers ben geweest op het Pradamodel van Amanda, ben ik vaak bij haar te rade gegaan. Engel die ze is, kwam ze met de reddende tip: Ace&Tate. Hippe montuurtjes voor maar 98 euro incl. glazen! Op naar conceptstore Hutspot, die veel van de monturen heeft uitgestald.

De brillen van Ace&Tate zijn gevarieerd, maar wel binnen het hipstersegment. Een nerdbril is al even in, simpelweg omdat eigenlijk iedere bril nerdish is. Ik heb een tijdje rondgelopen met een montuurloze bril, en believe me when I tell you dat je dan echt een original nerd bent. Zo voelde ik me ook, redelijk schlemiel. Bij Ace&Tate zijn het vooral sterk aanwezige monturen, rond, vierkant, vlinder. Natuurlijk ben ik ook hier eindeloos vaak met diverse personen heengegaan om een montuur uit te zoeken. Ik wilde eigenlijk een rond model, maar aangezien dat nogal een uileffect heeft op mijn ronde toet, koos ik uiteindelijk voor de vierkante Baker. De prijs van de bril (dankzij een coupon van Hutspot vijf euro goedkoper, yeah!), helpt enorm bij het uitzoeken van een montuur. Noem me een krent, maar het feit dat je niet voor honderd jaar vastzit aan een bril die je over een half jaar waarschijnlijk alweer lelijk vindt, scheelt echt.

Pakketje
Dan de sterkte. Waardeloos geïnformeerd, was ik in de veronderstelling dat ik gewoon de sterkte van mijn lenzen kon doorgeven. Eenmaal aan het invoeren werd mij ingewikkelde gegevens gevraagd over cilinders de-brilen oogafstanden. Whelp, daar moet dus toch een oogmeting aan te pas komen. Mijn oogsterkte is net zo wispelturig als de kledingmaat van Kim Kardashian, dus kon ik niet op mijn oude sterkte vertrouwen en toog ik opnieuw naar de Hutspot. Gelukkig zit er in Amsterdam ook een vestiging op de Rozengracht, want op de Van Woustraat kon ik me niet meer vertonen. Ook de oogmeting ging geheel volgens hipsterstijl op de ouderwetse manier. Niks geen flashy apparaatjes die met een pufje weten welke sterkte je hebt, maar ouderwets gehannes met glaasjes. Aangezien de uitkomst ver onder mijn lenzensterkte zat, vreesde ik even voor een nutteloze bril, maar de oogmeetjongen garandeerde dat het normaal was.

Die meting bleek een gratis gift te zijn van Hutspot, maar normaal kost het 25 euro bij een van de-brilopticiens waar Ace&Tate mee samenwerkt. Alles ingevoerd, keerde ik huiswaarts om mezelf tien dagen lang aan de brievenbus te kluisteren in grote afwachting. Razendsnel kreeg ik mijn pakketje in de brievenbus. In den beginnen moest ik ontzettend wennen aan mijn scherpe sterkte, de bril was in ieder geval niet te slap afgesteld. Maar nadat ik een paar keer flink mijn hoofd had gestoten, was ik helemaal gewend. Gelukkig hoefde ik geen aanpassingen te doen in verband met scheve oren en dergelijke, anders kun je langsgaan bij een van de opticiens. Ik vond het een prettige ervaring, schrijf ik door mijn smerige ruiten. Helaas zijn er nog steeds geen vetvrije glazen bedacht..

Deze blog is geschreven voor Labsters.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s