CrazySexyCool – The TLC story: alleen voor echte fans

T-Boz, Left Eye en Chilli waren in de jaren ’90 niet weg te denken uit de muziekwereld. Het turbulente verhaal van TLC is daarom verfilmd door de Amerikaanse tv-zender VH1.CrazySexyCool – vernoemd naar hun iconische album – is een feest der herkenning voor iedereen die opgroeide met TLC. Kleurrijke kleding, old skool dancemoves en bovenal geweldige muziek. Let op: de film is niet bedoeld voor cinefielen! The TLC Story is alleen voor echte fans van de groep die ons superhits en –videoclips als “Waterfalls” en “No Scrubs” bracht.

"CrazySexyCool: The TLC Story" (movie poster)Dat die fans er nog in groten getale zijn, blijkt uit het succes van de tv-film. CrazySexyCool brak oktober vorig jaar het kijkcijferrecord van VH1: 4,5 miljoen kijkers. The TLC Storydeed nogal wat stof opwaaien in de Verenigde Staten. De film laat zien hoe de drie ambitieuze zangeressen worden gemanipuleerd en genaaid, vooral door manager Pebbles. Zij geeft de dames een wurgcontract, waardoor ze nooit een cent zien van hun miljoenenverkoop. Pebbles geeft direct na de première talloze interviews, waarin ze haar handen probeert te wassen in onschuld.

Crystal Jones, de eerste C in TLC, is ook niet blij met de manier waarop ze wordt neergezet. Als een kirrende kraai die niet bij de groep mag van Pebbles. Het vervangen van Crystal door Chilli en de streken van Pebbles zijn maar een paar van de vele gebeurtenissen. Het verhaal van de bekendste hip hop meidengroep van de jaren ‘90 is namelijk bijna onvoorstelbaar. Het succes geloof je natuurlijk meteen. Iedereen kent TLC en hun hits. Maar het feit dat de popsterren nooit fatsoenlijk betaald kregen voor hun optredens en hits blijft ongelooflijk en is tekenend voor de keiharde muziekindustrie.

waterfalls the tlc storyVeel te vertellen
Kate Lanier – bekend van de klassieker Set It Off– overschat de kijker niet en begint de film met een irritante voice-over die het verhaal letterlijk vertelt. Ondanks het uitleggerige scenario, of misschien juist dankzij, is de film een lust voor het oog. Geproduceerd door T-Boz, met dat nooit geëvenaarde kapsel, en ‘never aging’ Chilli is het ook écht The TLC Story. De film begint met de samenstelling van TLC, maar het verhaal komt pas echt op gang als Crystal plaats heeft gemaakt voor Chilli. Daarna start het gekkenhuis vol pieken en dalen die elkaar snel volgen.

Lanier heeft veel te vertellen in weinig tijd. De opkomst, het succes en tragische einde van het stoere trio – de dood van Lisa Lopes – worden in negentig minuten gepropt. Misschien was een miniserie een beter idee geweest. Tijd om stil te staan is er namelijk niet echt. Het moment dat Left Eye hoort dat haar vader doodgeschoten is, nét nadat ze een platencontract heeft getekend, wordt bijvoorbeeld emotieloos gebracht en gaat bijna aan de kijker voorbij.

Lil Mama grote verrassing
Naast de financiële tegenvaller, heeft de groep nogal wat persoonlijk drama te verwerken. Bekende en voorheen onbekende dieptepunten uit The TLC Story zijn de slepende celziekte waar T-Boz mee kampt, waardoor ze om de haverklap naar het ziekenhuis moet, het alcoholenthousiasme van Left Eye, haar arrestatie voor het in brand steken van de villa van haar vriendje en de tumultueuze affaire van Chilli en producer Dallas Austin, inclusief abortus.

Lil Mama speelt Left Eye in The TLC StoryDe drie actrices doen wonderlijk genoeg snel vergeten hoe de echte T, L en C eruit zagen. Rapper Lil Mama speelt de veel te vroeg gestorven Left Eye op perfecte wijze. Soms is het zelfs alsof je Lisa Lopes even écht ziet. Lil Mama is dan ook de grote verrassing van CrazySexyCool. Chilli wordt ook geloofwaardig neergezet door zangeres Keke Palmer, al heeft ze niet dezelfde schoonheid. Drew Sidora is de minst overtuigende. Ze doet net iets te hard haar best om net zo cool als T-Boz over te komen.

Voor echte fans
The TLC Story, exclusief gemaakt voor Amerikaanse tv, is een aanrader om te downloaden en te kijken met een flinke bak popcorn. Zelfs het cheesy slotnummer “Meant To Be” is goed te doen. T-Boz, Left Eye en Chili gaven de wereld niet alleen topnummers en bindende stijladviezen, maar ook kleurrijke en inspirerende videoclips. De film dompelt kijkers onder in CrazySexyCool, een wereld waar TLC-fans eindeloos in zouden willen verblijven. Zelfs nu ze volwassen zijn.

Deze recensie is geschreven voor Intosoul.nl

Een gedachte over “CrazySexyCool – The TLC story: alleen voor echte fans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s