True Detective – Als je van crazy seriemoorden houdt

De televisie wordt al jaren overspoeld door de meest gruwelijke moorden, die het daglicht niet kunnen verdragen. In werkelijkheid zijn seriemoordenaars – in ieder geval in Nederland (gelukkig) – ver te zoeken. HBO geeft ons de nieuwe serie True Detective met surfdude Matthew Mcconaughey en steracteur Woody Harrelson. Labster Maartje bekeek de eerste aflevering.

true-detective-single

Wat is zo aantrekkelijk aan het kijken naar zieke geesten die gewone mensen, of eigenlijk toch meestal prostituees, afslachten en in dubieuze poses in het bos achterlaten? Deze Labster kan er geen genoeg van krijgen, ondanks het feit dat ze werd grootgebracht met de onooglijke Derrick. Geen goed begin. Een lelijker man is bijna niet voorstelbaar en snugger lijkt hij me evenmin. Dat hij mijn interesse in krimi’s niet heeft verpletterd, toont aan dat mijn voorliefde diep moet zitten. De moorden in Derrick werden altijd gepleegd onder de rijken, plebsderrick.horst.tappert.waffen.ss.duits.duitsland.tv.serie.televisieserie.biografie kwam nauwelijks voor in de serie. Stephan is wellicht de houterigste rechercheur met de grootste oogzakken in de geschiedenis van televisie. Slechte Duitstalige dialogen (zie hier de Jiskefet-persiflage), verschrokken blondines, ongeloofwaardige moorden en onwaarschijnlijke moordenaars die altijd op het laatste moment uit de hoge hoed werden getoverd.  De lat lag al behoorlijk laag, en toen bleek Horst Tappertook nog eens fout in de oorlog. Wat volgde waren krimi’s als Tatort, Commissaris Rex, Wolff, Cobra 11 en der Alte. Tot ik ontdekte dat een ander volk veel beter was in het produceren van moordseries: de Britten. Uren heb ik stukgeslagen met Prime Suspect, Midsomer Murders en Silent Witness (kijk vooral even deze hilarisch persiflage op Amanda Burton). Toen maakten de Scandinaviërs hun entree in mijn leven. De Amerikanen hebben mijn hart nog niet kunnen smelten met hun politieseries. CSI is mij veel te technisch en nooit echt ranzig genoeg. The Wire is tof, maar dat draaide niet structureel om moorden evenals in The Shield. Stuk voor stuk goede series hoor, maar geen whodunnits. Introducing: True Detective. De achtdelige HBO-serie met in de hoofdrol een filosoferende pain in the ass-rechercheur inclusief alcoholprobleem en in de soep gelopen gezinsleven en een burgerlijke agent met keurig gezinnetje, verantwoordelijkheidsgevoel en een hekel aan snitchs.

Bekijk de trailer hier

De plot
De verhaallijn is verdeeld in twee tijden. In 1995, wanneer een vrouw dood wordt gevonden in een veldje bezaaid met dubieuze, vermoedelijk religieuze attributen. Zo draagt ze een kroon met een gewei. Joepie! Gestoorde religie-freaks! Dat levert altijd crazy shit op, denk aan de Millenium-trilogie. Rust Cohle is slim en weet meteen vast te stellen dat het arme dode meisje vast niet het enige slachtoffer is en hij vermoedt dat een seriemoordenaar aan het werk is geslagen. Yes! Nou is ongeveer tachtig procent van de seriemoordenaars in series – de serieseriemoordenaar – vaak travestiet, maar laten we niet op de zaken vooruit lopen. De tweede verhaallijn loopt in het heden, als opnieuw een lijk wordt gevonden die de twijfel doet herrijzen of destijds de juiste persoon is opgepakt.

De acteurs
true detective actorsMcConaughey, die we natuurlijk kennen van het levensverhaal van Channing Tatum Magic Mike, speelt zuurpruim Rust Cohle en Harrelson, bekend van duizend eneen klassiekers, brave Hendrik Martin Hart. Zonder als een belegen vrouwtje te klinken, maar McConaughey is steeds beter geworden als acteur. Je moet jezelf alleen wel even door die harde s heen worstelen. Dat Texaans is wel sexy, maar die -s doet me telkens denken aan de pedo uit family guy. Het is een feest hen de twee uitersten te zien spelen en irritatie, onbegrip, maar tegelijkertijd een soort broederschap geloofwaardig en scherp neer te zien zetten.

De makers
De serie is bedacht door Nic Pizzolatto, bekend van de geflopte Amerikaanse versie van het niet normaal meer spannende, Deense The Killing. Hij blijkt beter in het bedenken van een briljant plot. Cary Fukunaga regisseerde. Hij maakte drie jaar geleden de bejubelde filmbewerking Jane Eyre.

Het oordeel
Buiten het feit dat True Detective een buitengewoon spannende start maakt, is het ook nog eens heel mooi gefilmd. Al bij de eerste scènes is duidelijk dat kosten noch moeite zijn gespaard om van de serie een nieuw HBO-succes te maken. Het is vast een topserie om te bingewatchen, maar ik weet zeker dat ik het niet volhoud om niet te kijken naar de tweede aflevering. De eerste is alvast gratis te streamen bij HBO on Demand. De kans dat je daarna verder wil kijken is zo goed als honderd procent.

Een gedachte over “True Detective – Als je van crazy seriemoorden houdt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s