Series – Politieke schandalen binge-watchen met Scandal

En kaboem. Zitten we ineens midden in de herfst. Met storm en al. Geen beter moment om thuis voor de tv een paar series te binge-watchen. De Labsters testten er een paar: de politieke thriller House of Cards, politiek drama Scandal, manneninpakken Suits, komedies Parks and Recreation. De eerste in de reeks binge-watchseries die in spanning afwachten of ze wel of niet de Seal of Approval krijgen is Scandal

Scandal Kerry Washington as Olivia Pope

De tijd dat je op zondagavond moet wachten tot de nieuwe aflevering van je favoriete tv-serie weer eens voorbij komt, is gelukkig voorbij. Dankzij Uitzendinggemist, HBO Go en Netflix hoef je niet eens alles illegaal te downloaden, maar kun je netjes meebetalen aan die duizenden euro’s die tegen tv-series aan worden gesmeten. En daarmee werd geboren: het binge-watchen. Zoveel mogelijk afleveringen van een serie in een keer kijken. Ervaring leert, dat dramaseries zich daarvoor het beste lenen dankzij de cliffhangers. Hoewel in depri buien (die prima te voorkomen zijn door een gigalamp voor je kanis te zetten) juist komedies weer uitkomst kunnen bieden. En na het zien van een horrorfilm is het vaak gewoonweg noodzakelijk om af te koelen met een paar afleveringen New Girl of een klassieke Family Guy.

Plot

scandalgifScandal gaat over Olivia Pope (Kerry Washington), een problem solver in slangenkuil Washington, waar politici nauwelijks hun Anthony Weinersongefotografeerd kunnen laten. Samen met Abby, Quin, Huck en Harrison strijdt ze dagelijks voor gerechtigheid, politiek gewin en persoonlijke overwinningen. Het vorige baantje van Pope, communicatie-adviseur van presidentskandidaat Fitz Grant, liep een beetje in de soep doordat ze verliefd werd op de getrouwde Fitz. Hij is inmiddels gediplomeerd president, maar de twee zijn nog steeds stapel op elkaar. Oeps, een president is natuurlijk niet de meest ideale minnaar. Zelfs in Italië wordt zo’n presidentsvrouw het op een gegeven moment beu. Hoewel het een beetje een voor de hand liggende keuze is, dramawise, om Pope het met de president te laten doen, werkt het in Scandal prima. Op die manier wordt het meer politiek drama, waarbij wordt ingezoomd op de wereld van, de titel doet het al een beetje vermoeden, de schandalen. En dat zijn er nogal veel. “I feel like I’m handing out towels at the Playboy Mansion“, zei CJ Cregg als chief of staff van de fictieve president Bartlet eens over haar baan. En hetzelfde zou uit de mond van Olivia kunnen komen, want de ene schuinsmarcheerder na de andere stapt in haar kantoor om problemen met zijn rits.

En wat vinden we ervan?
De serie is spannend, maar blijft een beetje hangen in hetzelfde cirkeltje: rijke man/vrouw heeft probleem, Olivia lost het op Op zich is daar niets mis mee en de back stories zijn ook best meeslepend. Zo is er een aanslag op de president, de affaire die constant dreigt te worden onthuld door de akelige vrouw van Fitz, die ook niet gek is, maar uit machtsgeilheid gewoon bij haar hubbie blijft. Dan is er Huck, die emotionele potdicht zit door zijn gruwelverleden, de nieuwe Quinn die het nog maar moeilijk te pruimen vindt dat Olivia haar bijzondere keuzes weigert toe te lichten.

Er zijn een paar puntjes waar ik me bij Scandal aan heb geërgerd. Zo vind ik de tonage van actrice Kerry Washington na verloop van tijd niet meer te doen. Als ze geëmotioneerd is, zegt ze alles op deze toon. Je zou kunnen opperen dat het bij haar karakter hoort, maar ik heb het idee dat alle acteurs de regieaanwijzing hebben gekregen om dramatisch te pauzeren midden in woorden. Wie dat bijvoorbeeld het aller irritantst doet, is Cyrus Been, de chief of staff van de president. Voorbeeld.A-TV-BingeHoewel ik de serie volg als een peuter die gebiologeerd naar de Teletubbies staart, zou ik Scandal toch niet aanraden voor lange binge-watch-avonden. Daarvoor lijken de scandals te veel op elkaar, wordt het script nooit echt briljant en zijn de acteurs ook niet allemaal even geweldig. Ik kan eigenlijk niet goed verklaren waarom ik seizoen drie heb gehaald. Waarschijnlijk omdat de cliffhangers net spannend genoeg zijn om me over de streep te trekken, maar aan de Labster-lezers raad ik aan een andere serie te nemen. Als je van politiek drama houdt en je hebt The West Wing nog niet gezien: ga dat dan snel inhalen. En voor wat modernere series raad ik House of Cards of Borgen aan. Als je liever lacht om politieke intriges, kijk dan naar Veep met Julia Louis-Dreyfus als een hilarische vice-president. Die serie wordt steeds beter. Maar Scandal krijgt niet de

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s