Het gayspektakel Behind the Candelabra

Michael Douglas kan heel overtuigend een homo neerzetten, is het eerste wat we leren van Behind the Candelabra. Hij is nichteriger dan de hypothetische liefdesbaby van Just Jack 2000 en Elton John. Hij speelt in de film van Steven Soderbergh – zijn zoveelste laatste regieproject, nee, maar echt.

Michael Douglas as Liberace in a film still from Behind the Candelabra

Michael Douglas as Liberace in a film still from Behind the Candelabra

Liberace hield kennelijk van jonge, blonde goden als Scott Thorson (gespeeld door Matt Damon) en wist ze te paaien met gouden kettingen en champagne in een bubbelbad.  Scott had toch geen doel in zijn leven, dus als Liberace hem vraagt ‘iets’ te doen in zijn entourage, gaat hij overstag. Zo erg zal het toch niet zijn om de beroemde entertainer ’s ochtends en ’s avonds te moeten dienen? Matt Damon gaat ook fijn all the way in zijn rol, door de sexy lover te spelen die constant gekrenkt dreigt te worden.

rob loweHet ego van Liberace lijkt geen grenzen te kennen en Scott wordt steeds afhankelijker van de showman, waardoor hij het gevoel heeft alles maar te moeten pikken. Zelfs als de pianist een plastisch chirurg laat komen – gespeeld door Rob Lowe die zich voor de gelegenheid nog een tandje strakker heeft laten trekken – om Scott te laten lijken op niemand minder danhemzelf. Scott gaat erin mee. Overigens is de film gebaseerd op de autobiografie die Scott schreef over zijn relatie met Liberace. Dat de situatie onhoudbaar is geworden, blijkt dan wel. Het moment dat je geliefde voorstelt een reeks operaties uit te voeren waardoor je op hem komt te lijken, is meestal toch wel het moment dat in de relatie geen sprake meer is van gelijkheid. Kijk, je kunt iemand bontjassen geven tot je een ons weegt en daar van alles onredelijks tegenover stellen, maar uiteindelijk wordt het dan een speeltje.

behind the candelabra

De 68-jarige Douglas speelt Liberace vol overgave. Het is alsof hij zijn hele ziel en zaligheid in de rol heeft gelegd. Het is zijn eerste filmrol sinds zijn strijd tegen keelkanker en het is een rol die voor hem veel heeft betekend, zei hij tijdens het filmfestival van Cannes, waar de film was geselecteerd in de officiële selectie. Hij geeft een sterke performance waar Soderbergh weinig aan hoefde bij te sturen, zo lijkt het. Damon lijkt zich op te trekken aan Douglas. Het spel van beide heren is een lust voor het oog. Het eenzame verhaal van Liberace is fascinerend. Dat hij zijn publiek bleef voorliegen over zijn homoseksualiteit is zowel schrijnend, als tekenend voor die tijd en helaas ook nog voor deze tijd.

De film is ontroerend met zoals al een paar keer benoemd, zeer goed acteerwerk.

Deze recensie is geschreven voor de Labsters 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s