Life of Pi – prachtig om naar te kijken

life-of-pi

Life of Pi van Yann Martel is nou niet meteen het meest voor de hand liggende boek om te verfilmen. Een groot deel van het verhaal over een jongen die schipbreuk lijdt samen met een zebra, oerang-oetang, cheetah en een hongerige tijger speelt zich immers ronddobberend op een oceaan af. Waarbij de jongen, Piscine Patel (vernoemd naar dit zwembad), vooral veel nadenkt over zijn hellegangen. De andere dieren zijn vrij rap uitgeschakeld en de fysieke en vooral psychische strijd met de tijger levert wel weer mooi beeld op, maar de tijger praat (gelukkig) niet terug. De verfilming van Ang Lee is dan ook met name visueel interessant. Lee’s gebruik van 3D is optimaal en de computergeanimeerde dieren zijn werkelijk fascinerend.

De film begint bij een journalist die de overlevende Pi Patel opzoekt in zijn huis in Canada. Hij zou een verhaal hebben, waardoor de journalist in God zou gaan geloven. Hij begint het verhaal bij zijn prille jeugd in India waar hij opgroeide in de dierentuin van zijn vader. Pi is een slimme jongen en begint zelf een nogal pathetische zoektocht naar God. Een doorspoelmoment. Zijn ouders besluiten naar Canada te emigreren en zo kon het gebeuren dat de hele clan inclusief een bonte dierenverzameling in een boot naar de nieuwe wereld belandde. Het schip zinkt en Pi overleeft ondanks de Bengaalse tijger genaamd Richard Parker. De zee is wonderschoon in beeld gebracht door Lee, met prachtige kleuren en dieren. De scene waarin een blauwe vinvis uit de fluoriderende zee springt is dan weer een terugspoelmoment. En daar zit Life of Pi vol mee. Opvallend detail: Richard Parker is dan wel een wild dier met flinke klauwen, op de boot is geen scheurtje of krasje te zien. Ook het zeil dat over de reddingsboot is supergaaf als Pi eenmaal aanspoelt aan het vaste land.

Life-of-Pi-Wallpaper-2

Pi wordt gespeeld door de Indiase acteur Suraj Sharma. Hij speet het personage sterk, zeker als je bedenkt dat hij gedurende een flink deel van de opnames tegen een niet bestaande tijger moest praten. En tel daar nog maar eens bij op dat hij voor Life of Pi nooit acteerde. Gerard Depardieu heeft overigens welgeteld zes zinnen in de film, het kunnen er ook acht zijn, maar dat u zich daar niet op verkneukeld.

De Taiwanese Lee maakte het kostuumdrama Sense and Sensibilty, het cowboydrama Brokeback Mountain, de sciencefictionfilm Hulk en nu een vette 3D-film. De een moraal ligt als een net volgevreten tijger bovenop het verhaal, maar het zeil scheurt niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s