Schuchtere Albert Nobbs ongeschikt voor spotlights

Glenn Close als Albert Nobbs

Glenn Close als Albert Nobbs

De 64-jarige Glenn Close speelde Albert Nobbs in 1982 op Broadway. De actrice graag een verfilming en werkte mee aan het scenario van het drama over een ober met een groot geheim. De film is geregisseerd door de Colombiaan Rodrigo García, bekend van de tv-serie In Treatment en het drama Mother and Child. Albert Nobbs is een eigenaardig mannetje dat als bediende in het Ierse Morrison hotel werkt in de negentiende eeuw. Dat hij typisch is, heeft een eenvoudige reden: het is een vrouw die zich sinds mensenheugenis voordoet als man. Het is geen verrassing dat deze hotelmedewerker een vrouw is, want hij wordt gespeeld door Close.

De van nature al redelijke hoekige Close heeft voor de rol al haar vrouwelijkheid over boord gegooid, zo beweegt ze haar mond als een soort muppet die alleen maar horizontaal open en dicht kan. Wat overblijft is een schichtig en schuchter persoon met een net pak en rare maniertjes. Een vlees noch vis-achtig figuur die het aan iedere vorm van lef ontbreekt. Het personage kan een bioscooppubliek maar moeilijk meesleuren in zijn leven doordat hij zelf nauwelijks in zijn wereld aanwezig durft te zijn. Dat maakt Albert Nobbs ontoegankelijk.

De ongeloofwaardigheid groeit als schilder Hubert Page zijn intrede doet. Een rol van Janet McTeer en dus wederom voor de kijker overduidelijk een vrouw die zich voordoet als man (toevallig, gebeurde dat regelmatig?). Zij ontdekt dat Albert Nobbs een vrouw is en toont hem niet veel later haar indrukwekkende boezem. Albert is geschokt een medestander te ontmoeten die in tegenstelling tot hijzelf midden in het leven staat. Prompt durft hij zijn dromen hardop te zeggen. In eerste instantie nog in spiegels of het luchtledige, niet de mooiste vertolking van een monologue interieur, later tegen zijn nieuwe vriend(in).

Glenn Close en Janet McTeer in Albert Nobbs

Glenn Close en Janet McTeer in Albert Nobbs

Hij ziet zijn jonge collega Helen, Mia Wasikowska, als bijzonder geschikte gastvrouw van zijn tabakswinkeltje waar hij al jaren van droomt. Als hij voor het ideale gebouw staat, denkt hij hardop: “Zal ik het haar voor, of na de bruiloft vertellen?” Ten eerste is het natuurlijk volslagen ridicuul om een vrouw in een huwelijk te lokken als je, oja wanneer zal ik dat eens vertellen, een andersoortig geslacht hebt dan zij vermoedt. Ten tweede is de droom van een huwelijk toch al van de gekke, omdat Helen overduidelijk tot over haar oren verliefd is knappe klootzak en met hem een flirt onderhoudt. Och, Albert. Albert Nobbs.

Waarom werken sommige filmmetamorfoses wel en anderen totaal niet? Travestie heeft een lange geschiedenis in films. De hoofdpersoon hoopt zijn kansen op een baan te verleggen,  Julie Andrews in Victor, Victoria (1982) en Dustin Hoffman in hetzelfde jaar als Tootsie, is op de vlucht zoals Tony Curtis en Jack Lemmon in Some Like it Hot of verliefd, zoals Robin Williams in Mrs Doubtfire. De travestie in deze film werkt omdat het komedies zijn. Nou is het onzin te stellen dat het alleen zou werken in komedies. En daarom:

Hilary Swank won in 2000 een Oscar voor haal rol als Brandon Teena in Boy’s Don’t Cry. Een drama waarin een jonge vrouw is geboren in een verkeerd lichaam, maar door de mand valt. Swank is overtuigend als jongen, ondanks het ontbreken van visagisten die haar mannelijker moet maken. Haar Brandon is een jongen met een babyface en heeft alleen kort haar en houthakkersbloezen aan, en afgeplakte borsten.

Vermoedelijk was Close’ Albert Nobbs dertig jaar geleden overtuigender, omdat het personage jonger was en daardoor minder mannelijk. Maar het blijft een onzeker, schuchter vogeltje dat niet in de belangstelling wenst te staan, maar dat 113 minuten wel is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s