Bende van Oss: middelmatige gangstafilm


De spoeling Nederlandse misdaadfilms is dun. Ons land is geen traditie van geweldexplosies op het witte doek te bespeuren. Als er al films worden gemaakt over het criminele milieu dan gaat het vaak over het psychologische en intermenselijke drama wat schuil gaat achter de criminaliteit. Pistolen en afgehakte lichaamsdelen komen er nauwelijks aan te pas, laat staan gangsters.

De film van Andre van Duren toont een fictieve weergave van de bende. De regisseur en scenarist van de film propt de wandaden van de bende die veertig jaar lang huishield in Brabant in een paar maanden. Ook gaat de film maar zijdelings in op de politieke schandalen. Het kabinet Colijn 4 viel uiteindelijk over een ruzie over de bende. In de film zit een rechtszaakscène met een tierende Meinoud Rost van Tonningen, maar de politiek stand van zaken wordt verder niet belicht. Van Duren heeft duidelijk gekozen voor het verhaal van de bende zelf, vertelt door caféhoudster en prostituee Johanna van Heesch, gespeeld door Sylvia Hoeks. De actrice heeft weinig poespas nodig om te overtuigen als Van Heersch. Als haar man Ties, gespeeld door de geweldige Matthias Schoenaerts, thuiskomt van een celstraf, gelooft Johanna op recht dat hun leven zal beteren. Ze is flirterig en gelukkig tot blijkt dat Ties te zwak is om zijn criminele oom weerstand te bieden. Hij blijkt zijn vrouw ook zelf te prostitueren, wat niet vaak leidt tot een goed huwelijk.

De Bende van Oss is een prima misdaaddrama. De film zit vol spanning, intriges en geloofwaardige plotwendingen, hoewel het einde een beetje flauw is. Musters zet een rauwe, Brabantse bad guy neer en Lammers weet met ingetogen spel een mooie en onzekere romanticus te belichamen. De film had twintig minuten korter gekund. In het midden kakt het even in. De Bende van Oss is geen meesterwerk en weet niet heel diep te raken, maar vermakelijk is de film zeker. En het Brabants klinkt geweldig. ‘Wa doede nou?’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s